Povijest hokeja u Hrvatskoj

Hokej na ledu u Hrvatskoj počeo se razvijati krajem 19. i početkom 20. stoljeća kada su odigrane prve utakmice na prirodnom ledu. S obzirom da do tada nije bilo osnovanih i uređenih klubova, 1922. godine osnovan je Zagrebački zimski podsavez koji je objedinjavao klizačku, hokejsku i skijašku sekciju. Prva utakmica hokeja na ledu u Hrvatskoj odigrana je 3. veljače 1924. godine između Zagrebačkog klizačkog društva na ledu i HAŠK-a na prirodnom ledu pored hotela Esplanade u današnjoj Miramarskoj cesti. U to vrijeme se klizalo i igralo na prirodnim ledenim površinama na Roosveltovom trgu, na Šalati i na maksimirskim jezerima. 


Godine 1930. osnovana su četri nova kluba odnosno sekcije u sklopu športskih društava u Zagrebu, Sisku i Karlovcu, kasnije i u Varaždinu. Savez klizanja i hokeja na ledu osnovan je 1935. godine, a prvo prvenstvo Banovine Hrvatske u hokeju na ledu odigrano je 1938. godine u kojem su sudjelovali klubovi iz Zagreba, Karlovca, Siska i Varaždina. Uslijedilo je osnivanje dva nova zagrebačka kluba Mladost (1946.g.) i Zagreb (1947.g.) koji su se uz hrvatsko prvenstvo natjecali i u jugoslavenskom prvenstvu  hokeja na ledu gdje su ostvarivali odlične rezultate. Međutim, veliki problem za hrvatski hokej bio je nedostatak umjetnog leda što je uzrokovalo slabljenje hrvatskih klubova što je rezultiralo odlaskom igrača u slovenske i beogradske klubove. Srećom to razdoblje nije dugo tajalo jer je 1961. godine Hrvatska dobila prvi umjetni led na Šalati gdje se već 1966. godine održalo Svjetsko prvenstvo skupine B. Krajem 60-tih, početkom 70-tih godina hokej na ledu je bio jako popularan, utakmice je pratilo oko 6 tisuća gledatelja. Drugo umjetno klizalište otvoreno je 1971. godine kada se dovršila izgradnja športskog doma u Zagrebu (današnji Dom Sportova). Savez hokeja na ledu Hrvatske se 1974. godine odvojio od Saveza klizanja i koturaljkanja te je postao samostalni matični savez. Popularnost zagrebačkog hokeja porasla je velikim uspjesima krajem osamdesetih godina kada je klub Medveščak Gortan ostvarivao vrhunske rezultate u jugoslavenskom prvenstvu i na europskim natjecanjima.


Savez hokeja na ledu Hrvatske se raspadom Jugoslavije odvojio od Saveza hokeja na ledu Jugoslavije te se od 8. listopada 1991. godine naziva Hrvatski savez hokeja na ledu, a prvi predsjednik bio je Krešimir Uzelac. Krajem 1991. godine odigralo se prvo hrvatsko prvenstvo hokeja na ledu, a naslov prvaka pripao je hokejaškom klubu Zagreb.


Član Međunarodnog saveza hokeja na ledu (IIHF) postaje 6. svibnja 1992. godine dok je svoje prve službene utakmice s hrvatskim grbom na dresu reprezentacija hokeja na ledu odigrala s reprezentacijom Slovenije u studenom 1992. godine.


Hokej na koturaljkama s kotačima u nizu- inline hokej počeo se razvijati u Hrvatskoj registracijom prvog inline kluba „Hokejaško koturaljkaški klub Mladost“ te njegovim učlanjenjem u Hrvatski savez hokeja na ledu 13. prosinca 2005. godine. Hrvatska inline reprezentacija prvi put je zaigrala na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2005. godine, a prvo natjecanje bilo je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2006. godine. Od 2010. godine do danas, hrvatska inline reprezntacija stalni je sudionik svjetskih prvenstava, a najveći uspjeh ostvaren je 2015. godine kada je osvojila zlatnu medalju u diviziji I i tako osigurala plasman u elitnu diviziju.

Scroll to Top