Photo: Igor Soban/PIXSELL

 

Hrvatska juniorska reprezentacija u hokeju na ledu bila je bolja od reprezentacije Srbije rezultatom 2-1 (0-0, 1-0, 1-1) i ostvarila prvu i vrijednu pobjedu na prvenstvu. Mladi hokejaši, nošeni potporom 1500 gledatelja, odigrali su hrabro i odgovorno i zasluženo pobijedili. Golove za Hrvatsku postigli su Sven Paulović i Dominic Rene Čanić.

Trener Alan Franjković bio je zadovoljan igrom i pobjedom: «Bila je to teška i emotivna utakmica za dečke, ali na kraju smo zadovoljni. Malo smo pali u igri nakon što smo primili gol odmah na početku zadnje trećine, ali uspjeli smo vratiti ritam i minutu i pol prije kraja zabiti za pobjedu».

Nažalost prvi golman Domagoj Troha ozlijedio se u zadnjoj trećini: «Žalio se na bolove u koljenu, ali još ne znamo o čemu se točno radi. Znat ćemo više nakon pregleda. Luka Goršić ga je odlično zamijenio» rekao je Franjković.

Sutra Hrvatska igra s Nizozemskom, također u 20:00 sati: «Nizozemska je danas s Kinezima pokazala veliku kvalitetu; fizički su jaki i morat ćemo imati isti ritam. Neće biti lako, ali dat ćemo svoj maksimum.»

Prvog dana IIHF SP U18 IIB, odigrane su još tri utakmice. Prvenstvo su otvorili Španjolska i Island, a Španjolci su pobijedili 8-3 (6-0, 1-2, 1-1).

Utakmica Kine i Nizozemske bila je neizvjesna do samog kraja. Kao najveća nepoznanica prvenstva, Kina je pokazala visoku kvalitetu, ali su posustali u zadnjim trenucima utakmice. U trećoj trećini vodili su 5-4 i 30 sekundi prije kraja Nizozemska je izjednačila. Igrali su se produžeci bez pogodaka pa su utakmicu odlučili penali i u konačnici je Nizozemska pobijedila 5-6 (1-2, 3-1, 1-2, 0-0, 0-1).

Zagrebački gradonačelnik i pokrovitelj IIHF Svjetskog juniorskg prvenstva IIB u Zagrebu, Milan Bandić, nazočio je svečanom otvaranju te je bacio prvi pak na utakmici sa Srbijom.