30.03.2018., Zagreb – IIHF U18 svjetsko prvenstvo divizija II skupina B u hokeju na ledu Hrvatska – Spanjolska. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska juniorska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na IIHF SP U18. Mladi hokejaši odigrali su borbenu utakmicu, ali Španjolska je zasluženo pobijedila 4-1 (0-1, 0-2, 1-1) te osvojila zlatnu medalju i osigurala plasman u diviziju II grupu A. No, uspjeh nikako nije umanjen jer za ovu generaciju juniora, srebrna medalja je vrijedan rezultat.

Hrvatska je otvorila utakmicu vrlo dobro i uspješno su parirali Španjolcima. Igrali su juniori vrlo agresivno i imali dobre šanse. No, 9. minuti za 1-0 zabija Marc Layola na asistenciju Zaballe. Nažalost Hrvatska nije iskoristila dva puta po igrača više, iako su šanse imali i Vragolović i Rakar i Dobrić, ali španjolski golman Raul Barbo bio je na visini zadatka.

Hrvatska je i u drugoj trećini nastavila s kvalitetnom igrom, imala je nekoliko prilika za gol, ali golove su iz kontri zabili Španjolci (Zaballa u 24. minuti i O’hare u 35. minuti) i na odmor se otišlo s rezultatom 3-0.

Hrvatski napadač Dominic Rene Čanić i prije utakmice se loše osjećao i mučio s virozom, a nakon druge trećine trener Alan Franjković je odlučio da ne nastavi utakmicu zbog temperature.

Španjolci su nastavili u istom ritmu i u zadnjoj trećini, a za potvrdu pobjede u 57. minuti zabija Sergio Sarasa za 4-0. Dvije minute kasnije i gol za Hrvatsku zabija Leo Selitaj na asistenciju Nikole Kramarića za konačnih 4-1.

Ocjenu nastupa dao je glavni trener Alan Franjković: «Nažalost nismo uspjeli napraviti još jedan korak i uzeti zlato no i srebrna medalja je veliki uspjeh. Malo su nas i bolesti i ozljede omele, a sa Španjolcima je bila i fizički i psihički teška utakmica. Dobro smo krenuli i u drugoj trećini još jače stisnuli, ali kad ne zabiješ, dobiješ».

Najbolji golman cijelog prvenstva Domagoj Troha nije krio sreću i zadovoljstvo: «Jako sam ponosan na sve igrače i trenere. Imali smo dosta šansi koje nismo iskoristili, ali srebro oko vrata je čudo.»

Reprezentacija Srbije je pobjedom nad Kinom od 4-0 (1-0, 2-0, 1-0) osigurala treće mjesto i brončanu medalju. A favorizirana Nizozemska ostvarila je laku pobjedu nad Islandom od 3-1 (1-0, 0-0, 2-1) čime je Island ispao u Diviziju III Grupa A.

Prema odluci direktorata, najbolji golman SP-a je Domagoj Troha (Hrvatska), najbolji obrambeni igrač je Aron Sarimento (Špajolska) i najbolji napadač je Jing Wang (Kina).

Prema izboru hrvatskih trenera, naš najbolji igrač SP-a je napadač Sven Paulović.