Dominic Rene Čanić,Nikola Švigir,Alan Franjković
Photo: Igor Soban/PIXSELL.

Uoči IIHF Svjetskoj juniorskog prvenstva IIB u Zagrebu održana je press konferencija za novinare. Prvu utakmicu hrvatska reprezentacija igra sa reprezentacijom Srbije u subotu, 24.3. u 20 sati.

Glavni trener reprezentacije Alan Franjković rekao je ponešto o suparnicima i očekivanjima: „Otvaramo utakmicom sa Srbijom u kojoj igra dosta igrača koji su nastupili i za U20 reprezentaciju; dakle, imaju iskustva i kvalitete, ali to može biti i prednost i mana. Kina je dosta jaka momčad jer Kinezi ulažu puno u sve zimske sportove zbog domaćinstva ZOI 2022., a podjednako kvalitetne su i ostale momčadi. Nama je najvažnije da nemamo ozlijeđenih, iako smo na početku priprema imali manjih problema. Bit će nam jako bitna i podrška s tribina pa pozivam sve zaljubljenike u hokej da nas dođu podržati“. Inače, ulaz na sve utakmice SP-a je slobodan, a Hrvatska reprezentacija sve nastupe ima u večernjem terminu, u 20:00 sati.

Mladi reprezentativac Dominic Rene Čanić priključio se reprezentaciji u srijedu kada je i doputovao iz Kanade i navečer odradio i trening. Dominic pohađa Belmont Secondary srednju školu u gradu Victoria, u pokrajini British Columbia, a natječe se u Canadian Sport School Hockey League i dvije godine zaredom je proglašen najboljim učenikom-sportašem. Jedva je čekao priključiti se reprezentaciji: „Meni je velika čast igrati za reprezentaciju i svaki put se odazovem. A prilika je to i vidjeti sve reprezentativce s kojima sam odrastao.“ Što se tiče očekivanja od SP-a, Dominic smatra kako su sve momčadi dosta izjednačene, ali da će cijela ekipa dati svoj maksimum i ostaviti srce na ledu.

Što se tiče organizacije prvenstva, predsjednik Hrvatskog saveza hokeja na ledu (HSHL) Nikola Švigir istaknuo je kako je cijela ekipa u organizaciji odradila veliki posao: „Moglo bi se reći da smo mi već veterani u organizaciji prvenstava. Sve ide prema planu i danas očekujemo i prve dolaske reprezentacija. Želio bih se zahvaliti i Gradu Zagrebu te gradonačelniku Milanu Bandiću na pokroviteljstvu, a gradonačelnik je i potvrdio dolazak na svečanost otvaranja u subotu u 19:45.“

Prvenstvo počinje u subotu (24.3.); prva utakmica je u 13:00 sati, a igraju Španjolska i Island; potom u 16:30 igraju Kina i Nizozemska, a nakon svečanog otvaranja u 20:00 sati svoju prvu utakmicu Hrvatska igra sa Srbijom.

Valja još jednom napomenuti kako je ulaz na sve utakmice slobodan i podrška s tribina bit će potrebna hrvatskim juniorima za ostvarenje što boljeg rezultata.